Ayak ve Ayak Bileği Çıkıkları
Ayak Çıkması
Ayağın çıkıkları yaygın görülmez fakat potansiyel olarak sakatlayıcı yaralanmalar sınıfındandır. Yaralanmanın mekanizması basit düşmelerden motorlu araçlara kadar değişebilir. Ayak kompleks bir yapıya sahiptir ve yaralanmalar genellikle sürekli olarak muhtelif yaralanma geçiren hastalarda meydana gelir.
Ayağın Anatomisi
Ayak 26 kemik ve 57 eklemden oluşur. Ayak 3 anatomik ve işlevsel bölgeden oluşur. Ayağın arka tarafı topuk kemiği ve aşık kemiğinden (ayak bileği, talus) oluşur. Orta ayak sandal kemiği, kübik ve 3 adet kuneiform içermektedir. Ön ayak ise 5 ayak tarağına ait kemik (metatarsal) ve 14 parmak kemiği içermektedir.
Ayak ayrıca çok sayıda kemikleşmeye yardımcı olan merkezlerde bulunmaktadır. Bu merkezler bazen yanlışlıkla yaralanma olayları ile kopabilir. Pürüzsüz bir kortikal yüzey ve ilişkili yumuşak doku ödemi eksikliğinin bulunması bu normal varyantların kırıklardan ayırt edilmesine yardımcı olur.
Talus (aşık kemiği, ayak bileği) ve kalkaneus (topuk kemiği) arasındaki subtalar eklem, arka ayakta dönme ve ters dönme türü yaralanmaların meydana geldiği kısımdır. Ön ayağın içe ve dışa çekilmesi öncelikle midtarsal eklem tarafından yapılır. Esnetme ve uzatma hareketlerini ise öncelikle metatarsofalangeal ve interphalangea eklemleri sağlar.
Ayak Çıkması Belirtileri Neler Olabilir?
Ayak ekleminde bir çıkma meydana geldiğinde genellikle aşağıdaki belirtiler görülmektedir;
- Eklem ya da onun ötesinde uyuşma veya karıncalanma
- Özelikle eklemi kullanmaya çalıştığınızda yoğun acı
- Şişme ve morarma
- Hareketlerin sınırlanması
- Şekilsizlik
sol ayagimda burkulma oldu. orasi uyusuk halde. Bu bir ayak cikmasimidir?