Topuk Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

By: Prof. Dr. Tahir Öğüt
Categories:
Topuk Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Topuk kırıkları röntgen ve bilgisayarlı tomografi ile analiz edilmelidir. Bu analize göre karar verilmesi gerekir. Eğer çok kaymamış yer değiştirmemiş bir kırıksa alçı ile tedavi edilebilir. Fakat topuk kırıkları genellikle yüksekten düşme sonucunda oluştuğundan ve bu çok yüksek bir enerji sonucu oluşan bir travma olduğu için topuklarda çok ciddi bir ezilme olur.
Topuk kemiği adeta bir pinpon topu gibi ezilir. Bu durumda alçı ile thastalar iyileşmez. Hastaların çoğu ilerleyen dönemde ağrılı ayakla tekrar geri dönmektedir. Kaymış topuk kırıklarında altın standart ameliyatla tedavidir. Günümüz teknolojisinde ilerleyen teknik ve implantlar sayesinde topuk kırığın cerrahisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Uygun teknikle yapılan ameliyatlarda ortalama iki ayın sonunda hastalar normal hayatlarına dönebilirler.
Uygun Tedavi Edilmemiş Veya İhmal Edilmiş Topuk Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Ameliyatla tedavi biraz sofistike bir yöntem olduğundan ve tecrübe gerektirdiğinden hekimler tarafından her zaman ameliyatla tedavi edilmeyip alçılama yöntemi tercih edilebilmektedir. Bu alçılama yöntemi sonucu yeterince iyileşmeyen topuk kırığı bu sefer hastanın hayatı boyunca yere bastığı zaman ağrı çekmesine neden olabilmektedir. Hatta çok deforme bir ayak oluştuğu için hasta ayakkabı giymekte bile zorlanabilmektedir. Bunlara ihmal edilmiş ya da uygun tedavi edilmemiş topuk kırıkları denir. Bu durumda, topuk kırılmış fakat ameliyat edilmesi gereken bu kırık ameliyat edilmeden alçıyla tedavi edilmeye çalışılmış ve hastanın son derece ağrılı bir ayağı olmakla birlikte şikayetleri uzun süredir geçmemiştir.
İhmal edilmiş bu hastalığın da günümüzde ameliyatla ağrısız basar hale getirmek son derece mümkündür. Bu tür topuk kırıklarına yönelik yapılan ameliyatlar İlk anda yapılması gereken ameliyat kadar kolay olmamakla birlikte kesinlikle iyi sonuçlar veren bir yöntemdir.