Tendinitler
Eğer sürekli tekrar eden bir hareket ile tendona baskı uygulanır ise şişme görülebilir. Tendonda iltihap görülmesine ‘tendinit’ adı verilir ve bu durum eklem etrafında ciddi bir ağrıya ve hassasiyete sebep olur.
Tendinit, vücudun herhangi bir yerindeki tendonda oluşabilmesine rağmen bu durum genellikle dirsek, omuz, diz, bilek ve topuktaki tendonları etkiler. Bazı doktorların bu durumu ‘golfçü dirseği, tenisçi dirseği, beyzbolcu omzu, koşucu dizi, yüzücü omzu’ olarak adlandırdığını da belirtmemiz gerekir.
Tendinit fizik tedavi, ağrı kesiciler ve dinlenme ile tedavi edilebilir. Bazen tendinit çok şiddetli olur ve tendonu tamamen yırtabilir. Bu durumda tedavi için ameliyat gerekir.
Hastalık Belirtileri
Tendon iltihabı genellikle etkilenen eklem etrafındaki dokularda şiddetli ağrıya sebep olur. Eklem dayanıklılığını kaybeder ve etkilenen alanda şişme ve kızarıklık gözlenebilir.
Belirtiler görüldüğü yere göre değişiklik gösterir:
Omuzda; Omuz manşet kaslarının iltihabı durumunda kolun üst tarafı ve göğsü de etkileyen omuz ağrısı görülür. Ağrı geceleri daha da dayanılmaz hale gelir. Bu duruma donuk omuz denir.
Dirseğin Dış Kısmında; Eğer tenisçi dirseği denilen rahatsızlıktan yakınılıyorsa dirseğin dış kısmında ağrı hissedilebilir. Bu ağrı bileğe ve ön kola doğru da uzanabilir.
Dirseğin İç Kısmında; Dirseğin iç kısmında oluşan şiddetli ağrı ise ‘golfçü dirseği’ hastalığının bir işareti olabilir.
Diz Kapağının Aşağısında; Diz kapağının aşağısında görülen ağrı ‘koşucu dizi’ hastalığının işaretidir.
Topuğun Arkasında; Aşil kirişi iltihabında ise topuğun arka kısmında bir ağrı hissedilir.
Bel Soğukluğunda; Bazen tendon iltihabının sebebi ‘bel soğukluğu’ hastalığı da olabilir. Sebebin bel soğukluğu olduğu durumlarda ateş, deride döküntü, penis veya vajinadan akıntı da gözlemlenebilir.
Çoğu durumda tendinit kendi kendine tedavi edilebilecek bir durumdur. Fakat eğer şikayetleriniz sürekli devam ediyorsa, günlük hayatınızı etkiliyor ve geceleri sizi uyutmuyorsa doktorunuza başvurmalısınız.
Tendinit Hastalığının Tedavisi
Tedavinin amacı iltihabı azaltmak ve ağrıyı hafifletmektir
Etkilenen tendonların dinlendirilmesi veya sabitlenmesi
Bu işlem tedavi için çok faydalıdır. Tendonu sabitlemek için çıkarılabilen destek ya da atel kullanabilirsiniz. Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak da iltihabı azaltmada faydalıdır.
Steroidsiz iltihap sökücü ilaçlar
İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar ağrının ve iltihabın azaltılmasında rol oynar. Doktorun uygun gördüğü durumlarda ağrıyı kontrol altına almak için tendon zarına steroid enjekte edilebilir.
Belirli fizik tedavi yöntemlerinin kullanılması
Fizik tedavi ile tendonlar ve kaslar gerilerek güçlendirilip, fayda sağlanabilir. Fizik tedavi aynı zamanda tendonun hareket kabiliyeti ve işlerliğinin geri kazandırılmasına olanak sağlar.Bu durum da iyileşme ve gelecekteki hasarlanmaları da önler. Şok dalgası tedavisi ise tendon etrafında kalsiyum birikmesi olduğunda önerilir.
Ameliyat
Hasarın büyük olduğu durumlarda ameliyat bir seçenek olarak düşünülebilir. Ameliyat, genellikle iltihaplı dokunun alınarak ağrının hafifletilmesi amacı ile yapılır.
Tendon iltihabından kaçınmak için neler yapılmalı?
Tendon iltihabının ne olduğunu öğrendikten sonra yapılması gereken, nasıl engelleneceğini öğrenmek olmalıdır. Belli adımlar takip edilerek bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak mümkündür. Örneğin:
- Düzenli egzersiz ile kas kütlesini artırın ve kilo kaybı sağlayın.
- Egzersizden önce ısınma hareketlerini aksatmayın.
- Sürekli tekrar eden hareketleri azaltın ya da tamamen kaçının.
- Sporcu iseniz, tekrar eden hareketler yerine farklı hareketler ile değişimli olarak çalışın.
- Masa başında çalışırken doğru duruş ve oturma tekniklerini öğrenerek uygulayın.
- Çalışırken ya da spor yaparken uygun materyaller edinin.